De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’

Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een nieuwe CV-ketel zag Jan niet zitten. “Daar zit ik weer zo lang aan vast. Daarbij komt dat ik het nieuws over de energietransitie en innovatie op de voet volg.” De stap naar een duurzame installatie was dus snel gemaakt.

 

Om de juiste keuze te maken, ploos Jan het internet uit naar alternatieven. “Ik wist in ieder geval dat de installatie mooi én stil moest zijn.” Een all-electric warmtepomp was niet het eerste waar hij aan dacht. “Mij werd altijd verteld dat deze veel lawaai maakt. En ik wil natuurlijk niet de buurt tot last zijn. Maar bij Geas lieten ze me zien én horen dat niets minder waar is.”

 

All-electric

Na dit bezoek bood Frank Boxebeld, manager Innovatie en Productontwikkeling bij Geas, aan bij Jan en zijn vrouw Leny thuis verder advies te geven. “Ons huis is vrij nieuw, dus extra isoleren was niet nodig. En vloerverwarming  en zonnepanelen hadden we al. De enige benodigde installaties waren de warmtepomp en extra zonnepanelen, omdat een all-electric warmtepomp veel stroom verbruikt.”

 

Eigen haard is goud waard      

In het begin twijfelde Leny om compleet van het gas af te gaan, aangezien ze zo gehecht  was

aan  haar’ gashaard. Gelukkig was er een duurzame oplossing. Een elektrische sfeerhaard op 

waterdamp zorgt nu voor dezelfde gezelligheid en de infrarode achterplaat geeft extra warmte

wanneer dat nodig is.

 

En de haard is hét onderwerp van gesprek wanneer familie en vrienden op bezoek komen.

 

 

"De installatie is echt heel netjes afgewerkt"

 

 

Kennis en vakmanschap

Jan is erg te spreken over de kennis en het vakmanschap van de monteurs van Geas Energiewacht. “We hadden nauwelijks last van de werkzaamheden, binnen twee dagen waren ze klaar. En ze wisten een goede invulling te geven aan mijn visie. Alle leidingen werkten ze netjes weg. Op het dak liggen de zonnepanelen er strak bij. Dankzij twee dummypanelen vormt het een mooi geheel met het dakraam. De omvormer van de panelen zit verstopt achter het aanrecht in de bijkeuken. De warmtepomp die ernaast staat ziet eruit als een moderne koelkast met een magnetron. Dat is prettig. Ik houd van een nette woning. Veel mensen gebruiken deze ruimte als doorloop naar onze woning.”

 

 

 

Stijgende lijn

Jan en Leny zijn nu helemaal van het gas af. Door de verbouwing is de woning van energielabel B naar A gegaan. “Het is fijn om mee te werken aan een beter milieu. Dat de waarde aan ons huis stijgt, is mooi meegenomen. Ik denk dat de warmtepomp door veel mensen ondergewaardeerd wordt, dat is jammer. Ik hoop dat meer mensen de voordelen ervan gaan inzien.”

 

 

Warmtepomp: (te) dure investering?

Veel mensen twijfelen over de aanschaf van een warmtepomp. Is het wel te betalen?

En verdient zo’n installatie zich wel terug? Jan en Leny delen hun ervaring.

Jan en Leny investeerden € 15.000,- in de warmtepomp en de extra zonnepanelen. Dit is na aftrek van € 2.100,- subsidie en de btw voor de panelen. “En een nieuwe CV-ketel kost zo’n € 2.000,-, dus dat mag je er ook vanaf trekken”, aldus Jan. Om dit te betalen gebruikten ze spaargeld en verkochten ze hun Volkswagen Golf 1 Cabrio oldtimer. “We reden er zelden in en de auto kostte eigenlijk alleen maar geld. Nu hebben we er iets duurzaams voor terug dat we dagelijks gebruiken.”

Voordeel

De warmtepomp levert zelfs geld op. “Als we die € 15.000,- hadden gebruikt om de hypotheek verder af te lossen had ons dat € 30,- in de maand gescheeld. Met de warmtepomp ‘winnen’ we nu € 130,- per maand. En dat is op basis van onze energierekening van vorig jaar. Met de stijgende gasprijzen loopt dat voordeel alleen maar op. In een kleine tien jaar hebben we onze investering terug. Niet gek, voor een installatie die zeker vijftien jaar mee gaat.” De extra zonnepanelen leveren een overschot aan 2.000 kWh energie, zodat Jan en Leny in de toekomst kunnen overstappen naar een elektrische auto.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Gasloos, wat betekent dat voor mij?
Gasloos, wat betekent dat voor mij?

In de media verschijnen regelmatig berichten over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk voor...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...