De nieuwe generatie leert op een andere manier

De nieuwe generatie leert op een andere manier

De energie van… Marco Lammers

 

In ‘De energie van…’ laten we in elke uitgave van ‘De Woning van Morgen’ iemand aan het woord over energie, in welke vorm dan ook. In deze aflevering Marco Lammers, bij Geas werkzaam als coördinator Kenniscentrum & Opleiding.

 

“Waar ik energie van krijg? Nou, hiervan!”, lacht Marco Lammers, terwijl hij een weids gebaar maakt in ‘zijn’ opleidingscentrum. Zijn uitdaging: de nieuwe lichting monteurs de kneepjes van het vak bijbrengen. Maar ook eigentijdse lesmethodes ontwikkelen is één van zijn passies. “Ik heb het interne onderwijs hier door de jaren heen geprofessionaliseerd. Niet alleen studenten, maar ook monteurs en de binnendienst leren bij Geas over de laatste ontwikkelingen. Mensen die hier komen werken, weten dat ze serieuze begeleiding krijgen. Dat maakt mij trots.”

 

Kennis overbrengen

Al vroeg in zijn carrière ondervond Marco dat kennis overbrengen goed bij hem past. Hij begon als monteur, maar werd al snel hoofd van de technische afdeling bij het bedrijf waar hij werkte. Daar schreef hij onder meer lesplannen voor de werknemers, die destijds het vak vooral in de praktijk leerden. Toen er bij Geas een positie als opleidingscoördinator vrij kwam, inmiddels al zo’n twintig jaar geleden, zag Marco zijn kans schoon. “Je ontwikkelt mensen én de organisatie. Het geeft veel energie om het maximale uit iemand te halen. Wanneer je ziet dat een monteur na een training vol nieuwe energie zit, geeft dat een enorm voldaan gevoel.”

 

Het nieuwe leren

Met iedere nieuwe generatie komen er ook nieuwe leerstrategieën om de hoek kijken. “Vroeger leerde mijn vader me hoe ik mijn fietsband moest plakken door het voor te doen. Datzelfde hoef ik niet bij mijn kinderen te proberen. Mochten ze ooit een lekke band krijgen, dan zoeken ze ter plekke gewoon een Youtube-filmpje op.” Die nieuwe manier van leren inspireert Marco om onderwijs anders aan te pakken. “Het is veel praktischer om een vlog te maken over het onderhoud van bepaalde modellen. Zeker vanwege de grote verscheidenheid aan typen toestellen. Alle verschillen zijn gewoonweg niet te onthouden. Weet een monteur het even niet meer, dan kan hij terugvallen op die video. In combinatie met zijn basiskennis is de klus dan zo gepiept.”

 

Energietransitie verandert werkveld

Er staat veel te veranderen in het installatievak. Mede vanwege de energietransitie komt het vak op zijn kop te

staan. Volgens Marco spreekt de branche binnenkort van energiemonteurs in plaats van installatiemonteurs. “Comfortabel en duurzaam wonen vraagt méér dan alleen

een goede verwarming. De allround monteur verdwijnt, specialiseren wordt noodzakelijk. Bijvoorbeeld in warmtepompen,zonnepanelen en onderhoud.”

 

Ook samenwerking met fabrikanten staat hoog op het lijstje.

“Alles valt of staat met kennisdeling. Je kan immers niet alles

weten.” Volgens fabrikanten ontstaan veel mankementen door verkeerde installatie. Dit geeft Marco weer nieuwe handvatten om monteurs beter op te leiden. “Door je kwetsbaar op te stellen en te zeggen dat je iets niet weet, stel je jezelf open om te leren van een ander.”

 

De mogelijkheden voor de branche zijn legio volgens Marco. “De installatietechniek is nog vrij conservatief. Maar door de energietransitie móéten we vernieuwen. Essent en haar servicepartners hebben alles in huis om dat goed aan te pakken. De bal ligt in het veld. We hoeven hem alleen maar op te pakken.”

 

 

“Alles valt of staat met kennisdeling”

 

 

Learning community

De vooruitzichten in de branche zijn ambitieus en gericht op transformatie. Daar is veel menskracht voor nodig. Maar te weinig jongeren kiezen voor techniek. Vooral meiden laten het vak links liggen. “Jammer”, vindt Marco Lammers, “want het is zo’n mooi beroep. Het is een combinatie van techniek en mensenwerk. De techniek die achter de installaties zit is reuze-interessant. En je helpt mensen comfortabel en duurzaam te leven. Dat is toch prachtig?”

 

Om meer jongeren te enthousiasmeren voor installatietechniek werkt Geas samen met onder meer Saxion en Universiteit Twente om een ‘learning community’ op te zetten. Deze nieuwe leeromgeving is nog in ontwikkeling. Marco: “We willen onder andere data-analisten opleiden. Deze bestaan nog niet in dit vakgebied, maar we zien er veel kansen voor. Zij kunnen op afstand bekijken waar en wanneer een defect ontstaat. Zo kunnen monteurs gerichter en efficiënter werken.”

 

 Ook een opleidingstraject volgen? Of aan de slag bij Geas Energiewacht? Bekijk hier onze vacatures.

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...