Voorkom klimaatstress

Voorkom klimaatstress

De toenemende opwarming van de aarde en de grote gevolgen die dat de komende decennia zal hebben, is iets wat veel mensen bezighoudt. De verwachte gevolgen geven velen van ons een slecht gevoel. Dit maakt dat we zelf graag willen meehelpen om “iets goeds” voor het milieu te doen. We zitten nu op het punt dat we zelf het initiatief moeten nemen om onze eigen uitstoot en verbruik te verminderen.

 

We zien en lezen er veel over in de media, op TV en op internet; de (on)mogelijkheden, het benodigde maatwerk, en de voortschrijdende technologieën op gebied van milieu en duurzaamheid. Het zijn allemaal factoren die bij ons allemaal een soort van klimaatstress aanwakkeren. Er zijn diverse mogelijkheden, maar waar moet je voor kiezen ? Wat kun je het beste doen? In dit blog reiken we wat opties aan om de klimaatstress voor te blijven.

 

Accepteer de huidige situatie

Het is een feit dat ons klimaat er slecht aan toe is! Hieraan kunnen we niets meer veranderen. Terugdraaien is helaas géén optie ! Maar je kunt wél zelf proberen om je steentje bij te dragen aan het verminderen van je eigen verbruik en uitstoot. Accepteer dit; ga bewust om met je eigen verbruik en bedenk waar je kunt besparen op energie. Bijvoorbeeld je manier van reizen en eten.

 

Blijf rustig

Het verslechteren van ons klimaat is een proces dat al jarenlang gaande is en zich langzaam heeft ontwikkeld. De overheid is bezig met de klimaatplannen voor de lange termijn. Voor jezelf, als individu, is het verstandiger om stapsgewijs wat kleinere wijzigingen door te voeren. Je overziet de dingen die je doet beter als je een maand of half jaar vooruit kijkt. Blijf vooral rustig en bedenk wat je nu, op dit moment, zou kunnen doen (of laten) om je steentje bij te dragen. Er zijn vast wel kleine, simpele voorbeelden die binnen je mogelijkheden liggen om toe te passen. Woon je bijvoorbeeld op fietsafstand van je werk? Maar je ziet er tegenop om door de regen te fietsen? Investeer dan éénmalig in een goed regenpak, en misschien laat je dan wél de auto staan!

 

Maak een langetermijnplanning

Die regenjas is een voorbeeld van een klein initiatief. Maar je kunt ook groter denken om iets voor een beter milieu te doen; wat te denken van betere woning-isolatie of de aanschaf van zonnepanelen?  Neem de tijd om de mogelijkheden te verkennen. Wil je thuis dingen aanpassen? Doe dan de Plusjehuis-scan om inzicht te krijgen in de mogelijke verbeterpunten of nodig een van onze adviseurs uit om alles in kaart te brengen. Ook kun je een lijst maken van zaken die je in je woning en in je leven wil aanpassen en zet ze weg in de tijd. Het maakt het overzichtelijker én behapbaar zodat je in één oogopslag kunt zien wat je de komende jaren allemaal wilt gaan bijdragen aan een beter milieu en groener leven.

 

Plan budgetvrij

Misschien heb je niet direct geld beschikbaar voor een investering; neem hier ook de tijd voor. Bijvoorbeeld door te sparen door enkele jaren een deel van je vakantiegeld of eindejaarsuitkering opzij te zetten. Na een paar jaar kun je dan al een aardig deel gespaard hebben. Ook is het een goed idee om eens te onderzoeken welke subsidies er zijn. Kom je in aanmerking voor een bepaalde subsidie dan kan dat een mooie start zijn van een investering.

 

Blijf flexibel

De ontwikkelingen op gebied van duurzame oplossingen gaan niet heel erg snel. Een accu om je opgebrachte zonne-energie op te slaan voor een later moment als je weer thuis bent is er nog niet. En energie door middel van waterstof; misschien dat er over 5 jaar een waterstofketel op de markt is die past bij jouw wensen. Door de tijd te nemen en geld opzij te zetten, heb je straks een budget voor de verduurzaming van je woning met de nieuwste bewezen technieken voor warmte en warm water.

 

Aandacht én bewust leven is al een belangrijke stap

Als je het bovenstaande in acht neemt, ben je al bewust bezig met een beter milieu en kun je ontspannen. Je weet nu namelijk wat je zelf kunt doen; je hebt een plan en, nog beter, een budget! Je laat de klimaatstress achter je, blijft flexibel én je zet je actief in voor een beter klimaat.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...