Zonneboiler, zonnepanelen of toch allebei?

Zonneboiler, zonnepanelen of toch allebei?

In deze blog leggen we het verschil uit tussen zonnepanelen en zonneboilers en kunt u lezen waarom een combinatie van zonneboiler en zonnepanelen een logische keuze is als u gaat voor een duurzame oplossing. 


Zonneboiler: hoe werkt het?

Een zonneboiler-systeem bestaat allereerst uit een zonnecollector, die op uw dak wordt bevestigd. Hierin wordt de energie van de zon opgevangen.  In de collector zit een vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. Vervolgens wordt de verwarmde vloeistof naar een voorraadvat gepompt. Daar geeft de vloeistof de warmte af aan het water in het voorraadvat. Dit warme water wordt vervolgens gebruikt om uw woning te verwarmen of voor warm water.


Zonnepaneel vs. zonneboiler

Het belangrijkste verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers is dat zonnepanelen gebruikt worden om elektriciteit op te wekken met behulp van de zon. Een zonneboiler wekt geen elektriciteit op, maar wordt gebruikt om water te verwarmen voor uw verwarming of douche. De zonneboiler zet dus de energie van de zon om in warmte in plaats van elektriciteit. Een zonneboiler heeft ten opzichte van zonnepanelen een hoger rendement. Je kunt met een zonneboiler tot wel vier keer meer energie opwekken met hetzelfde oppervlak aan zonnecollectoren. Daarmee is een zonneboiler heel interessant als u een bijdrage wilt leveren aan het verminderen van de uitstoot van CO2.


Waarom zonnepanelen combineren met een zonneboiler

Zonnepanelen en zonneboilers zijn allebei goede voorbeelden van duurzame energie. Hebt u in het verleden zonnepanelen aangeschaft en hebt u nog ruimte over op uw dak en wilt u een volgende stap zetten in het verduurzamen van uw woning, dan is een zonneboiler een geschikte optie.  De zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en de zonneboiler voor het verwarmen van water en van uw woning. Uw gasverbruik  zal hierdoor dalen. De aanschafkosten van een zonneboiler zijn lager dan die van zonnepanelen. Daarbij geldt dat er in Nederland voor de aankoop van zonneboilers subsidies zijn. De gemiddelde subsidie is €1.100,-, maar afhankelijk van het type zonneboiler kan dit oplopen tot  €2.000,-.


Tip van adviseur John

Wanneer je alleen kijkt naar de financiële opbrengst,  dan zijn zonnepanelen de beste optie. Maar wanneer milieuaspecten de doorslag geven, dan is vaak een zonneboiler de juiste oplossing. In ieder geval zet u met beide maatregelen een stap vooruit om duurzamer te wonen en energie te besparen!
 
Weten hoeveel u kan verdienen met zonnepanelen? Doe dan de zonnepanelencheck!
 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoe werkt een zonneboiler?
Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler systeem bestaat uit meerdere delen. Zo heb je een zonnecollector nodig, die geïnstalleerd moet worden op het dak. Het...

zonneboiler systeem
Welk zonneboiler systeem past bij mij?

Bij het kiezen van een zonneboiler is het erg belangrijk om te bepalen hoeveel warm water je huishouden verbruikt per dag. Hoe meer warm water...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...