Vertraging in de onderhoudsplanning

Door extra aandacht voor de rookgasafvoer

Onlangs verscheen er een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid omtrent het gevaar van koolmonoxide en wat we kunnen doen om het te voorkomen. Onder andere het belang van een goede installatie van de rookgasafvoer kwam aan bod. Geas Energiewacht schenkt hier al jaren veel aandacht aan, vooral als het gaat om de oudere, zogenaamde 'open toestellen'. We werken bij potentiële risico’s met een zogenoemd koolmonoxide protocol. Onze servicemedewerkers weten in dergelijke situaties hoe zij moeten handelen.

De nieuwere types 'gesloten toestellen' zijn op zichzelf veilige toestellen. Het genoemde onderzoek heeft vooral aangetoond dat een gebrekkige installatie van deze toestellen, en dan met name de rookgasafvoer, toch nog onveilige situaties kan veroorzaken. Daarom schenken we nu tijdens de reguliere onderhoudsbeurt extra aandacht aan de rookgasafvoer. Door onjuiste installatie bestaat de kans dat de afvoer losschiet en hierbij gevaarlijke gassen vrijkomen (koolstofmonoxide). 

Het is daarom belangrijk dat onze servicemedewerkers dit goed controleren en waar nodig deze extra stevig bevestigen, bijvoorbeeld door middel van een beugel aan de muur/het dak. De servicemedewerker heeft hierdoor iets meer tijd nodig voor het onderhoudsbezoek bij je thuis, waardoor dat bezoek gemiddeld 20 minuten langer kan duren. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Als de rookgasafvoer eenmaal stevig is bevestigd hoeft dit niet opnieuw te gebeuren en verhoogt dit de veiligheid.

Door deze extra werkzaamheden uit te voeren loopt onze onderhoudsplanning momenteel vertraging op. De werving van extra servicemedewerkers begint nu te resulteren in minder achterstand. Deze achterstand heeft geen gevolgen voor de kwaliteit van goed preventief en correctief onderhoud. Essentieel is dat de kwaliteit van de onderhoudsbeurt aan hoge standaarden voldoet. Wij letten extra goed op de veiligheid van je CV-ketel of ander energietoestel.

Bekijk hieronder de video van de Onderzoeksraad voor Veiligheid:

Wat is koolmonoxide?

Je hebt er waarschijnlijk vast weleens wat over gehoord; koolmonoxide (ook wel koolstofmonoxide genoemd), vaak in combinatie met vergiftiging. Door koolmonoxidevergiftiging belanden er jaarlijks tientallen mensen in het ziekenhuis of overlijden er zelfs aan. Koolmonoxide is namelijk een geur-, kleur- en smaakloos gas en zeer giftig voor de mens. Al in een kleine dosis kan het gas al dodelijk zijn. 

Een goede installatie is noodzakelijk om koolmonoxide te voorkomen. Zo moet de rookgasafvoer en luchttoevoer correct zijn geïnstalleerd en tijdens een onderhoudsbeurt gecheckt worden op eventuele lekkages. Daarnaast moeten onderdelen zoals de ventilator regelmatig worden gereinigd.

Je kunt het risico op koolmonoxide verkleinen door:

  • Je CV-ketel laten installeren door een erkende installateur die ook de rest van je verwarmingsinstallatie nakijkt.
  • Een koolmonoxidemelder op te hangen bij je CV-ketel, geiser, gashaard of ander energietoestel.
  • Te zorgen dat je energietoestel regelmatig wordt onderhouden.

Heb je nog vragen?

Is jou vraag nog niet beantwoord of wil jij weten in welke staat jouw CV-ketel verkeerd? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier. Wij beantwoorden je vragen dan zo snel mogelijk.

Je profiteert van:

  • 50 jaar aan ervaring
  • Vakkundig onderhoud door één van onze ruim 135 eigen servicemedewerkers
  • De mogelijkheid om je eigen abonnement samen te stellen of voor eenmalig onderhoud te kiezen
Contact over:*
Naam*
Postcode*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Opmerking