koolmonoxide

Koolmonoxide

In de media wordt veel gesproken over koolmonoxide uitstoot door onveilige CV-ketels. Bij incorrect geïnstalleerde of slecht onderhouden CV-ketels, is de kans op koolmonoxide uitstoot groter. Een vakkundige installatie van de CV-ketel en correct onderhoud is dus essentieel!

 

Wat is koolmonoxide?

Je hebt er waarschijnlijk vast wel eens wat over gehoord; koolmonoxide (ook wel koolstofmonoxide genoemd), vaak in combinatie met vergiftiging. Door koolmonoxidevergiftiging belanden er jaarlijks tientallen mensen in het ziekenhuis of overlijden er zelfs aan. Koolmonoxide is namelijk een geur-, kleur- en smaakloos gas en zeer giftig voor de mens. Al in een kleine dosis kan het gas al dodelijk zijn. 

 

Samen met Brandweer Twente spannen wij ons de komende 2 jaar in om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verminderen. Brandweer Twente en Energiewacht hebben samen een folder ontwikkeld met belangrijke informatie over koolmonoxide. Heb je nog vragen naar aanleiding van de folder? Stel ons dan je vraag via het formulier onderaan de pagina en we helpen jou graag verder. 

 

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Het gas koolmonoxide of koolstofmonoxide, bekend van koolmonoxide of koolstofmonoxide vergiftiging, kan ontstaan bij onvolledige verbranding. Koolstofmonoxide komt vrij bij de verbranding van gas wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is. Vooral bij open toestellen, die het zuurstof uit de omgevingsruimte halen, is het belangrijk dat er goed geventileerd wordt. 

 

Een nieuwe CV-ketel heeft een doorvoer die er voor zorgt dat de buitenlucht wordt gebruikt als zuurstoftoevoer voor de verbranding van gas. De buitenlucht wordt via een zogeheten doorvoer (geveldoorvoer of dakdoorvoer) aangezogen door middel van een kleine ventilator die zich in de CV-ketel of ander energietoestel bevindt. Deze ventilator blaast gelijktijdig de warme verbrandingsgassen ook weer naar buiten via de rookgasafvoer.

 

Een goede installatie is noodzakelijk om koolmonoxide te voorkomen. Zo moet de rookgasafvoer en luchttoevoer correct zijn geïnstalleerd en tijdens een onderhoudsbeurt gecheckt worden op eventuele lekkages. Daarnaast moeten onderdelen zoals de ventilator regelmatig worden gereinigd.

 

Lees ook de veelgestelde vragen over koolmonoxide.

 

Wat kun je doen tegen koolmonoxide?

Het voorkomen van koolmonoxide kost je gelukkig niet veel tijd en moeite. Door je CV-ketel te laten installeren door een erkende installateur kom je al een heel eind. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Daarnaast is het aan te raden om een koolmonoxide melder op te hangen bij je CV-ketel of bijvoorbeeld bij een geiser of gashaard en deze regelmatig te laten onderhouden. Bij ons staat veiligheid hoog in het vaandel, wij zijn goed gecertificeerd en letten extra op de veiligheid van je CV-ketel of ander energietoestel.

 

Je kunt het risico op koolmonoxide verkleinen door:

  • Je CV-ketel laten installeren door een erkende installateur die ook de rest van je verwarmingsinstallatie nakijkt;
  • Een koolmonoxidemelder op te hangen bij je CV-ketel, geiser, gashaard of ander energietoestel;
  • Te zorgen dat je energietoestel regelmatig wordt onderhouden.

Tip van Felix, servicemonteur van Energiewacht

Laat je CV-ketel eens per twee jaar controleren door een Energie Service Specialist. Je CV-ketel wordt grondig nagekeken en gecontroleerd op een veilige werking. Daarnaast wordt de CV-ketel energiezuinig afgesteld. Open toestellen, die de zuurstoftoevoer uit de omgeving van het energietoestel halen, moeten vaker onderhouden worden.

 

 

Wil je meer informatie over koolmonoxide(vergiftiging)?

Heb je vragen over koolmonoxide, of wil je hier meer over weten? Vul dan het onderstaande formulier in.

 

Energiewacht verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 

 

Download hier onze folder

Download hier onze handige folder over koolmonoxide.

 

 

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail
Wij zijn Energiewacht

Geas Energiewacht, Energiewacht Groep en Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...