Bijna voorjaar: hoe hou je je energierekening onder controle?

Bijna voorjaar: hoe hou je je energierekening onder controle?

Deze tijd van het jaar is altijd een mooi moment om je energierekening tegen het licht te houden en je af te vragen hoe je je huis energiezuiniger kunt maken. In dit blog geven we je graag meer inzicht in je energieverbruik en hoe je je verbruik kunt verlagen.

 

Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je gebruikt? En welke apparaten de “stroom-vreters” zijn? 

Schrik niet ! Meer dan 90% van de kosten van je energierekening zijn kosten waar je zelf invloed op hebt. Een goed inzicht in die kosten maakt het veel gemakkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

 

Vier tips voor inzicht in je energieverbruik:

  • Maak gebruik van een energieverbruiksmanager. Je ziet dan in één oogopslag op welke momenten je veel energie gebruikt. Dat maakt het een handige hulp bij besparen. Ben je op zoek naar de energieverbruiksmanager die jou het beste past? Kijk dan op de vergelijkingswebsite van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. 
  • Koppel je je energieverbruiksmanager aan een slimme meter, dan krijg je een nóg beter inzicht.
  • Een waterbed, airco of elektrische kachel: sommige apparaten gebruiken heel veel energie. Zoek de stroom-vreters op in je huis en maak er korte metten mee!  
  • Waar betaal je eigenlijk voor? Lees hier hoe je energierekening is opgebouwd en welke vaste kosten er zijn.
     

De energiebelasting verandert in 2020

Sinds 1 januari 2020 is de energiebelasting veranderd. Gemiddeld gaan huishoudens daardoor minder belasting betalen. Tegelijk stijgen de kosten voor netbeheer. Wat betekent dit voor jouw energierekening? Check het met de rekentool van Milieu Centraal.  Klik hier om te berekenen hoe veel u betaalt aan energiebelasting, de energie zelf en netwerkkosten.
 

Jouw energierekening wordt ongeveer € 100,- euro minder

De belasting voor gas gaat met bijna 8 cent omhoog en die voor stroom met bijna 1 cent. Toch daalt de gemiddelde energierekening in 2020. Dat komt doordat de teruggave van je energiebelasting ruim € 200,- euro meer is dan in 2019. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik in 2020 zal ongeveer € 100,- euro minder betalen. 

 

Waarom stijgt de energiebelasting op aardgas meer dan op stroom?

Het kabinet wil om de klimaatverandering tegen te gaan het verbruik van aardgas terugdringen. Een hogere belasting op aardgas is dan een stimulans om je woning te isoleren en over te stappen op bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp voor verwarming.

 

Wij maken verduurzaming zo eenvoudig mogelijk voor jou

Onze adviseurs kunnen woningeigenaren op weg om te helpen met de verduurzaming. Zij gaan samen met jou aan de slag om de energierekening omlaag te brengen.  Ze brengen in kaart welke effecten verduurzamingsmaatregelen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, hybride warmtepompen en een slimme thermostaat hebben op jouw energierekening. Jouw wensen worden geïnventariseerd en vervolgens kijken we wat er mogelijk is. Vaak lijkt het te gaan om ingrijpende aanpassingen, maar in de praktijk valt dat altijd enorm mee. Bijvoorbeeld het isoleren van een spouwmuur is een kwestie van kleine gaatjes boren in de gevel die vervolgens weer dicht gemaakt worden. Je ziet er bijna niets van. De adviseurs geven een advies op basis van jouw  specifieke wensen en woonomstandigheden en berekenen de terugverdientijd van de investering. We begeleiden je van het begin tot het eind: van advies tot uitvoering. Elke woning is immers anders en dus maatwerk.

 

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen passen bij jouw woning?

Doe de energiescan om te kijken hoeveel je kunt besparen.
 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...