Gasloos, wat betekent dat voor mij?

Gasloos, wat betekent dat voor mij?

In de media verschijnen regelmatig berichten over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk voor jou? 
 

Het Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord stelt dat in 2050 de CO2-uitstoot met minimaal 90% is gedaald ten opzichte van 1990. Deze daling in CO2-uitstoot moet worden gerealiseerd door de zogenoemde energietransitie. Dat betekent dat er een omschakeling plaatsvindt van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool) naar duurzame energie zoals zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Nederland heeft nog een grote uitdaging op het gebied van verduurzamen te gaan, aangezien Nederland op dit moment als voorlaatste op de EU-lijst 'Duurzame Energie' staat. 
 

Wat betekent dit voor Nederland?

Vanuit het Klimaatakkoord zijn daarom verschillende regels opgesteld. Onderstaande maatregelen zijn opgenomen in dit akkoord:
  • Benodigde aanpassingen om een woning gasloos te maken. De kosten voor een gemiddelde huizenbezitter zijn € 20.000,- ;
  • De te realiseren reductiedoelstelling CO2 voor 2030 is 49% t.o.v. 1990;
  • Verduurzamen van jaarlijks 50.000 bestaande wonigen vanaf 2021;
  • Vanaf 2030 bedragen de extra kosten voor de energietransitie landelijk jaarlijks tussen de € 2 en € 3 miljard; 
  • Elektriciteitsprijs verlagen vanaf 2020 met 2,7 cent per kWh; 
  • Gasprijs verhogen vanaf 2020 met 5,5 cent per m3; 
  • Verwachting elektriciteitsproductie 2030 met 70% afhankelijk van het weer.
Tip! 
Wil je weten hoeveel gas jij jaarlijks verbruikt? Pak dan jouw energienota van afgelopen jaar erbij om te kijken hoe hoog je gasverbruik is en vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze adviseurs waar mogelijke besparingen voor jou woning gerealiseerd kunnen worden.
 

 

Welke maatregelen neemt de overheid?  

Naast landelijke en provinciale doelen, hebben ook gemeenten een doel voor 2021. Zij moeten eind 2021 een transitievisie warmte vaststellen. Dit wordt het 'Programma Aardgasvrije Wijken' genoemd. In deze visie wordt een tijdspad vastgelegd waarin wordt beschreven wanneer wijken van het aardgas af moeten en verduurzaamd worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat 8 miljoen gebouwen geen aardgas meer gebruiken, deze geïsoleerd worden en voorzien van duurzame energie.

 

Vanuit de overheid is er ook het 'Programma Aardgasvrije Wijken', hierbij doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Wil je meer informatie, kijk dan eens op de website van jouw eigen gemeente welke aanpak en maatregelen zij (gaan) treffen om ervoor te zorgen dat het Klimaatakkoord gerealiseerd wordt in jouw wijk.

 

Is de overstap naar duurzame energie haalbaar?

De ontwikkelingen in de branche en de technieken zijn inmiddels zo ver dat het relatief eenvoudig is om de stap naar duurzame nieuwe energie in te zetten. Duurzame alternatieven om je huis te verwarmen kunnen worden aangevuld met energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en LED verlichting. Hiermee is het voor iedereen mogelijk om duurzamer en energiezuiniger te leven. Met deze maatregelen wordt onze positieve bijdrage aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen nog groter. 

 

Welke stappen kunt u doorlopen naar gasloos wonen?

De stap naar een volledig aardgasloze woning is een behoorlijk dure investering. Dit gebeurt meestal in kleine stappen. 

 

Stap 1

Check de isolatie van je woning. Als je delen in je huis niet hebt geisoleerd, dan kun je het beste eerst zorgen dat deze delen van het huis goed geïsoleerd worden. Heb je geen of slechte isolatie dan verlies je onnodig opgewekte warmte.

 

Stap 2

Is de isolatie in orde? Maak dan een plan voor jouw woning en kijk of er in jegemeente of wijk een alternatieve manier beschikbaar is voor aardgas.

 

Stap 3

Gebruik alle geplande onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen om dichter bij het doel te komen om gasloos te wonen. Zo combineer je uitgaven en kunnen kosten meevallen.

 

Stap 4

Ga in gesprek met buren of vrienden. Vraag wat zij al gedaan hebben op het gebied van gasloos wonen en hoe zij dat aangepakt hebben.

 

Heb je interesse in het verduurzamen van jouw woning? We helpen je graag. Onze adviseurs kunnen geheel vrijblijvend een advies op maat voor je opstellen. Ook kun je vast een indicatie krijgen door onze bespaarcheck te doorlopen. Vul hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies.

 

Geas Energiewacht verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
20 tips om met een klein budget energie te besparen
20 tips om met een klein budget energie te besparen

Om energie te besparen hoef je niet altijd meteen grote investeringen te doen. Natuurlijk zet je grote stappen met isolatie, dubbel glas en...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...