CV-ketel of warmtepomp

CV-ketel of warmtepomp?

Stap voor stap zal de CV-ketel plaats gaan maken voor de warmtepomp. Betekent dit dat je nu beter geen nieuwe CV-ketel meer kunt aanschaffen?

 

CV-ketel taboe na 2021?

In het manifest, opgesteld door diverse milieuorganisaties en energiebedrijven, wordt het statement ‘Gas CV-ketel taboe na 2021’ gebruikt. Geas Energiewacht is Servicepartner van Essent en sluit zich aan bij dit standpunt. Vanaf 2021 is het doel om de gasgestookte CV-ketel geleidelijk aan te vervangen voor duurzamere energiebronnen. Uiteindelijk zullen hiermee in 2050 alle woningen in Nederland aardgasvrij moeten zijn.


Maar wat betekent dit concreet? Om richting aardgasloos te gaan moeten we over op duurzame energiebronnen. Is je CV-ketel al 12 jaar of ouder dan kan het, afhankelijk van jouw woning, verstandig zijn om de overstap te maken naar een (hybride) warmtepomp. Wel moeten er dan al enkele maatregelen getroffen zijn in de woning, zoals een goede isolatie.

 

CV-ketel of een warmtepomp

We hebben de voor- en nadelen van een CV-ketel en een warmtepomp naast elkaar gezet om je een beter beeld te geven van beide mogelijkheden.

 

CV-ketel

 • De installatie van een CV-ketel is in principe in iedere woning mogelijk;
 • Geen extra investeringen in grote aanpassingen aan jouw woning nodig;
 • Een goed onderhouden CV-ketel gaat gemiddeld zo'n 15 jaar mee, hierdoor kun je de ontwikkelingen richting gasloos afwachten;
 • Je bent afhankelijk van gas, maar het rendement van CV-ketels is in de afgelopen 10 jaar flink verbeterd;
 • Elektriciteit is bijna 2,6 keer zo duur als gas. De uitstoot van CO2 is wel meer;
 • Eenvoudig te combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Warmtepomp 

 • Jouw woning moet beschikken over goede isolatie, vloerverwarming en bij voorkeur ook over zonnepanelen;
 • Woon je in een nieuwbouwwoning? Dan is het gemakkelijker om over te stappen op een warmtepomp;
 • Er moet voldoende ruimte beschikbaar zijn binnen- en buitenshuis voor een warmtepomp. Bij een kleiner rijtjeshuis of appartement, is een warmtepomp hierdoor vaak minder geschikt;
 • De huidige infrastructuur is nog niet voorbereid op een groot aantal warmtepompen;
 • De aanschafkosten van een warmtepomp zijn hoog;
 • De terugverdientijd van een warmtepomp is hierdoor ook langer.

Hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp? Een hybride warmtepomp haalt energie uit de binnen- of buitenlucht en op piekmomenten springt de CV-ketel bij om jouw huis en/of tapwater te verwarmen. Een hybride warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met je huidige CV-ketel. Het is een goede tussenoplossing op weg naar gasloos wonen. Je realiseert daarmee al een flinke gasbesparing. De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen lager dan een all electric warmtepomp, maar je woning moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals goede isolatie en lage temperatuurverwarming (vloer of wand).

 

Ons advies 

Is je woning al voorzien van isolatie, HR++ glas en gebruik je lage temperatuurverwarming om je woning te verwarmen, dan raden wij je aan om een hybride warmtepomp te overwegen. Wil je een passend advies voor jouw situatie? Onze adviseurs komen vrijblijvend bij je langs om de situatie te bespreken en de beste oplossing.

 

Voldoet jouw woning (nog) niet aan de voorwaarden voor een hybride warmtepomp of vind je de investering nu nog te groot, dan kun je kiezen voor een CV-ketel. Als je nu een nieuwe CV-ketel aanschaft kun je 15 jaar vooruit en kun je de ontwikkelingen rondom gasloos wonen rustig afwachten. Wil je niet 15 jaar aan een CV-ketel gebonden zijn en in de toekomst de mogelijkheid hebben om een overstap te maken naar een duurzaam systeem dat past bij jouw woning? Dan is een CV-ketel huren ook een goede optie.  

 

Welke mogelijkheid past het beste bij mijn situatie?

Wil je graag meer informatie of gratis en vrijblijvend advies welk product het beste bij jouw situatie past? Wij helpen je graag! Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een advies op maat.

 

Geas Energiewacht verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...