Salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023

Vaak wek je met zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt. Deze energie lever je met behulp van je slimme meter automatisch terug aan het net en wordt dankzij de salderingsregeling uiteindelijk op je jaarrekening in mindering gebracht op je verbruik. Deze regeling zou eigenlijk in 2020 worden aangepast, maar is nu toch met 3 jaar verlengd!

 

Zo werkt het salderen met zonnepanelen

Je slimme meter registreert continu of je meer energie opwekt dan je verbruikt. Over het algemeen wordt slechts 30% van de energie die je met zonnepanelen opwekt direct in huis verbruikt. De overige 70% is dus niet direct nodig en geeft je meter daarom terug aan het net. De meterstand loopt op dat moment ook daadwerkelijk terug.
 
Wanneer er niet voldoende energie wordt opgewekt, schakelt je meter weer over op netstroom en loopt de meterstand weer op. Hierdoor heb je in feite dus een tijdje geprofiteerd van 'gratis' stroom omdat onder aan de streep het aantal KwH dat je hebt verbruikt van het aantal KwH dat je hebt opgewekt wordt afgetrokken. 
 
Toch raden we het niet aan om meer energie op te wekken dan je nodig hebt. De vergoeding die je vanuit de salderingsregeling krijgt, weegt namelijk niet op tegen de investering die je voor extra zonnepanelen zal moeten doen.

 

Je zonnepanelen aanmelden voor salderen

Je zonnepanelen zijn niet automatisch aangemeld voor saldering. Als eigenaar moet je jouw set zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Dit kun je het beste doen vóór dat je zonnepanelen energie gaan opwekken. Zo weten je netbeheerder én je energie-leverancier zeker op tijd dat je energie terug gaat leveren.
 
Om terug te kunnen leveren moet je minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Je bent in het bezit van een analoge of slimme meter;
  • Je hebt een kleinverbruiksaansluiting.
Vrijwel ieder huishouden voldoet echter aan deze voorwaarden. Mocht je nog niet over een slimme meter beschikken, installeren de meeste energieleveranciers deze gratis bij je als ze weten dat je zonnepanelen aan gaat schaffen.
 

Benieuwd hoeveel energie zonnepanelen op jouw dak op kunnen leveren?

Doe de online zonnepanelencheck en krijg direct inzicht in hoeveel panelen er op je dak passen, de benodigde investering én je terugverdientijd!

 

Doe de zonnepanelencheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

cv-ketel vervangen
Waarom CV-ketel vervangen?

Wanneer je bij Geas Energiewacht je CV-ketel vervangt profiteer je naast een energiezuinige CV-ketel ook nog eens van de beste installatie en...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2019 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten