werking zonnepanelen

Werking zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektriciteit

Om het zonlicht om te zetten naar elektriciteit en vervolgens te gebruiken, zijn er verschillende componenten nodig: zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem en bekabeling. Het is misschien niet het makkelijkste onderwerp, maar leggen het voor je uit.

 

Hoe werkt een zonnepanelen installatie?

Zonnepanelen bestaan uit losse zonnecellen. Als er licht op een zonnecel schijnt, gaat er in een zonnecel een elektrische stroom lopen. Deze stroom die de zonnepanelen leveren is gelijkstroom. Een omvormer vangt deze stroom op en zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, zodat het stroom geschikt is voor het elektriciteitsnet.

 

De omvormer is aangesloten op de meterkast. In de meterkast wordt de omvormer op een aparte groep in de meterkast aangesloten om over belasting te voorkomen. Ook als de zon niet schijnt genereren de zonnepanelen energie. Energie die dus wordt omgezet in elektriciteit, welke je direct kunt gebruiken in je huishouden. Of je kunt terug salderen bij je energieleverancier.

 

Terug salderen bij je energieleverancier

De opgewekte energie van de zonnepanelen gebruik je natuurlijk direct in je huishouden. Op de momenten wanneer je meer energie opwekt dan dat je nodig hebt, kun je deze terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Via een slimme meter, digitale meter of draaischijfmeter kan de energieleverancier berekenen hoeveel je hebt terug geleverd. Aan het einde van het jaar wordt het stroomverbruik verrekend met de afgenomen elektriciteit bij de energieleverancier van dat jaar. Deze verrekening heet salderen. 

 

terug salderen bij energieleverancierWanneer je meer energie terug levert dan dat het energiebedrijf je dat jaar heeft geleverd, krijg je een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er dan nog een hoeveelheid energie over. Hier krijg je een vergoeding voor van je energieleverancier. 

 

In de praktijk is deze vergoeding relatief laag. Wij adviseren je dan ook om niet meer op te wekken met de zonnepanelen, dan dat je zelf dat jaar verbruikt. Wil je weten wat je krijgt als je meer teruglevert dan dat je afneemt? Kijk dan even op de website van je energieleverancier of neem contact met ons op.

 

Verschillende soorten zonnepanelen

Nu je weet hoe zonnepanelen werken, kun je lezen welke soorten zonnepanelen er zijn. Je hebt namelijk verschillende soorten zonnepanelen met verschillende eigenschappen. Lees meer of vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
cv-ketel vervangen
CV-ketel vervangen?

Wanneer je bij Geas Energiewacht je CV-ketel vervangt profiteer je naast een energiezuinige CV-ketel ook nog eens van de beste installatie en...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2018 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.