werking zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektriciteit

Om het zonlicht om te zetten naar elektriciteit en vervolgens te gebruiken, zijn er verschillende componenten nodig: zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem en bekabeling. Het is misschien niet het makkelijkste onderwerp, maar leggen het voor je uit.

 

Hoe werkt een zonnepanelen installatie?

Zonnepanelen bestaan uit losse zonnecellen. Als er licht op een zonnecel schijnt, gaat er in een zonnecel een elektrische stroom lopen. Deze stroom die de zonnepanelen leveren is gelijkstroom. Een omvormer vangt deze stroom op en zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, zodat het stroom geschikt is voor het elektriciteitsnet.

 

De omvormer is aangesloten op de meterkast. In de meterkast wordt de omvormer op een aparte groep in de meterkast aangesloten om over belasting te voorkomen. Ook als de zon niet schijnt genereren de zonnepanelen energie. Energie die dus wordt omgezet in elektriciteit, welke je direct kunt gebruiken in je huishouden. Of je kunt terug salderen bij je energieleverancier.

 

Terug salderen bij je energieleverancier

De opgewekte energie van de zonnepanelen gebruik je natuurlijk direct in je huishouden. Op de momenten wanneer je meer energie opwekt dan dat je nodig hebt, kun je deze terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Via een slimme meter, digitale meter of draaischijfmeter kan de energieleverancier berekenen hoeveel je hebt terug geleverd. Aan het einde van het jaar wordt het stroomverbruik verrekend met de afgenomen elektriciteit bij de energieleverancier van dat jaar. Deze verrekening heet salderen. 

 

terug salderen bij energieleverancierWanneer je meer energie terug levert dan dat het energiebedrijf je dat jaar heeft geleverd, krijg je een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er dan nog een hoeveelheid energie over. Hier krijg je een vergoeding voor van je energieleverancier. 

 

In de praktijk is deze vergoeding relatief laag. Wij adviseren je dan ook om niet meer op te wekken met de zonnepanelen, dan dat je zelf dat jaar verbruikt. Wil je weten wat je krijgt als je meer teruglevert dan dat je afneemt? Kijk dan even op de website van je energieleverancier of neem contact met ons op.

 

Verschillende soorten zonnepanelen

Nu je weet hoe zonnepanelen werken, kun je lezen welke soorten zonnepanelen er zijn. Je hebt namelijk verschillende soorten zonnepanelen met verschillende eigenschappen. 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende zonnepanelen? Vul dan hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies.

 

Energiewacht verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail
Wij zijn Energiewacht

Geas Energiewacht, Energiewacht Groep en Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...