Woning geschikt voor zonnepanelen?

Woning geschikt voor zonnepanelen?

Bepaal of je woning geschikt is voor zonnepanelen

Het is in eerste instantie belangrijk om te bepalen of je woning wel geschikt is voor zonnepanelen. Door onderstaande vragen te beantwoorden weet je of je woning geschikt is.

 

Check zelf of je woning geschikt is

Eenvoudig checken of je woning geschikt is en hoeveel jij kunt besparen? Doe de zonnepanelen check en je binnen enkele stappen of je woning geschikt is.

 

Doe de check

 

A. Ben je eigenaar van de woning?

Ben je geen eigenaar van het huis, doe dan navraag bij de verhuurder. Met de verhuurder of woningcorporatie kun je goede afspraken maken over de zonnepanelen installatie. 

 

B. Is er een vergunning voor mijn huis nodig?

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Immers, ook de gemeente stimuleert het gebruik van duurzame energie. Wel gelden er bepaalde regels. Zo moet de hellingshoek van de collector of het paneel hetzelfde zijn als die van het dak. Kijk of jouw dak geschikt is en doe de . Ook moet je in sommige gevallen wanneer je huis een monument is of onder een beschermd stads- of dorpsgezicht valt, eerst navraag doen bij de gemeente.

 

Indien je niet voldoet aan alle voorwaarden of bij twijfel, is het verstandig om voor de plaatsing van de zonnepanelen navraag te doen bij de gemeente. Controleer of je gemeente geen beperkende voorwaarden kent; bijvoorbeeld tegen plaatsing op de voorgevel (i.v.m. het straatbeeld).

 

C. Wat is de ligging van jouw dak?

Zonnepanelen gericht op het zuiden wekken de meeste elektriciteit op. Heb je een dak richting het oosten of westen? Dan haal je met een zonnepanelen installatie ook nog voldoende rendement. Daken richting het noorden vangen minder zonlicht en zijn daardoor veel minder geschikt. 

 

D. Wat is de hellingshoek van je dak?

De hellingshoek van het dak is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. De meeste opbrengst wordt behaald met een hellingshoek van 30 graden tot 40 graden met een dak richting het zuiden. De meeste daken hebben deze hellingshoek. Tussen de 15 en 45 graden is er amper rendementsverlies. Wanneer de hellingshoek groter is, zal er meer verlies plaatsvinden. Voor daken richting het oosten en westen is het gunstiger om een kleinere hellingshoek te gebruiken, dan 30 tot 40 graden. Heb je een plat dak, dan kun je met een stelling zelf de gradenhoek van de zonnepanelen bepalen. Met een stellage worden de zonnepanelen in de meest ideale hellingshoek geplaatst.

 

E. Wordt het dak belemmerd door schaduw?

Wanneer het dak een groot deel van de dag wordt belemmerd door schaduw, dan vangen de toekomstige zonnepanelen minder zonne-energie op. Hierdoor zal de hoeveelheid opgewekte elektriciteit afnemen. De schaduw kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een boom of schoorsteen. Wanneer de zon schijnt kun je zien of er ook obstakels zijn die voor (mogelijke) schaduw op het dak zorgen. Heb je last van tijdelijke schaduw? Dan zijn Power Optimizers een oplossing. Als het dak vrijwel de hele dag in de schaduw ligt, dan is het dak minder geschikt om zonnepanelen te plaatsen.

 

F. Is het dak oppervlakte groot genoeg?

De afmeting van een zonnepaneel is ongeveer 1,65 meter bij 1 meter. We adviseren een ruimte van 20 centimeter vanaf de zonnepanelen en de dakrand. Voor zonnepanelen op een plat dak heb je meer ruimte nodig, om slagschaduw van de zonnepanelen zelf te voorkomen. 

 

G. Hoeveel energie verbruikt je huishouden?

Zoals je hebt gelezen adviseren we je om niet meer energie op te wekken dan je zelf verbruikt. Je krijgt een vergoeding voor het terugleveren, maar deze vergoeding is relatief laag. Houd dus met het aanschaffen van zonnepanelen ook rekening met het verbruik van je huishouden. Het verbruik kun je vinden op de jaarrekening van je energieleverancier.

 

Meer weten?

Wil je weten of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies aan.

 

Energiewacht verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail
Wij zijn Energiewacht

Geas Energiewacht, Energiewacht Groep en Energiewacht gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...