zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Zonnepanelen reinigen is, dankzij de zelfreinigende laag, in principe niet nodig. Deze laag zorgt er voor dat het meeste vuil van de panelen spoelt wanneer het regent. Zonnepanelen krijgen te maken met vervuiling door bijvoorbeeld bladeren of vogelpoep. In het geval van zware vervuiling dat niet vanzelf wegspoelt, kan het aan te raden zijn om toch de zonnepanelen te (laten) reinigen. Eens in de paar jaar schoonmaken is dan voldoende.

 

Ondanks de zelfreinigende laag, blijkt uit onderzoek dat er wel verschil in opbrengst is tussen gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Op jaarbasis kan dit zo’n 2 a 3 procent schelen. 

 

Hoe reinig je zonnepanelen?

Ons advies is om de zonnepanelen te laten reinigen door een specialist. Helemaal als je er niet gemakkelijk bij komt of als het om een dak met flinke helling gaat. Kijk goed naar de installatie van de zonnepanelen. Ben je toch van plan om je zonnepanelen zelf te gaan schoonmaken? Houd dan rekening met de volgende tips. 
 
Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen:
  • Maak gebruik van handschoenen. Raak de zonnepanelen niet aan zonder handschoenen. Zo kun je namelijk vingerafdrukken of vuil achterlaten op de panelen.
  • Maak bij het schoonmaken gebruik van kraanwater, het liefst zo veel mogelijk kalkvrij water.
  • Maak gebruik van een zachte borstel of schuimspons, geen metalen voorwerpen.
Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen:
  • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen.
  • Maak geen gebruik van zout water. Dit kan invloed hebben op de opbrengst door achterblijvende zoutresten.
  • Pas op dat je niet op de zonnepanelen gaat staan of zitten.

Wanneer is de beste tijd om te reinigen?

Het is voldoende om je zonnepanelen eens in de paar jaar te reinigen. Maar wanneer is dan het beste moment? Omdat je natuurlijk zoveel mogelijk wilt profiteren van jouw zonnepanelen en het beste rendement eruit wilt halen, is het aan te raden om ze voor het zonnige seizoen schoon te maken. Zo zijn ze op tijd ‘klaar’ om extra goed hun best te doen!
 

Meer weten?

Wil je meer weten over zonnepanelen of heb je een vraag? Vul dan hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies.

 

Geas Energiewacht verwerkt jouw gegevens om jouw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we jouw gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van jouw persoonsgegevens en de mogelijkheid om je hiervoor af te melden vind je in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren
4 redenen om juist in de zomer je woning te isoleren

  Woningisolatie zorgt er toch voor dat de warmte binnen blijft en niet nodig is in de zomer? Dat zou je denken, maar is niet helemaal...

De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen
De woning van... Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

‘Stil, duurzaam, mooi en winstgevend’ Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...