2015 was een goed jaar voor zonnepanelen

2015 was een goed jaar voor zonnepanelen

In 2015 hebben zonnepanelen gemiddeld 7 procent meer energie opgewekt dan in een gemiddeld jaar. Dat zegt Milieu Centraal op basis van gegevens van Siderea en het KNMI. De hogere opbrengst van zonneenergie komt door meer zoninstraling en veel zonuren.

In 2015 waren er ongeveer 145 meer zonuren dan gemiddeld, in totaal 1.785 zonuren. Door deze extra zonuren wekt een set van zes zonnepanelen van 1.500 watt-piek (met optimale plaatsing) 100 kWh meer op. 

Zoninstraling belangrijk

In 2015 waren er 55 minder zonuren dan in 2014, maar toch was 2015 een beter jaar voor zonnepanelen. Voor de opbrengst speelt zoninstraling, dat is de kracht van direct en diffuus zonlicht, namelijk een belangrijkere rol dan het aantal zonuren. Volgens gegevens van het KNMI was in 2015 de gemiddelde instraling 5,5 procent hoger dan het langjarige gemiddelde in De Bilt. Naast zoninstraling en zonuren speelt ook de temperatuur een rol. Een koele en zonnige zomer levert meer op dan een hete zomer. In de winter heeft de temperatuur minder invloed.

Nog meer voordeel

Ook als de zon in 2016 wat minder fel schijnt, zijn zonnepanelen een goede keuze. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. En ook in 2016 geldt dat mensen die zonnepanelen kopen, de BTW op aanschaf en installatie kunnen terugvragen bij de Belastingdienst.

We helpen je graag bij het terugvragen van de BTW.


Terug naar nieuwsoverzicht