Geas Energiewacht mikt op monteur van de toekomst

Geas Energiewacht mikt op monteur van de toekomst

Als het aan de installatiebranche zelf ligt, is de klassieke cv-ketel over een paar jaar een museumstuk. De toekomst is aan duurzame alternatieven. Dit stelt ook nieuwe eisen aan monteurs. Geas Energiewacht loopt al vooruit op de praktijk en schoolt eigen medewerkers bij en om. Een kijkje in de keuken van ‘Het Nieuwe Installeren’, inclusief data-analyse op afstand en slim gebruik van augmented reality (AR).

 

Vak installateur verandert

Geas Energiewacht loopt al een aantal jaar voor op alle technologische ontwikkelingen. Zo is de praktijkruimte van het Twentse bedrijf volledig ingericht op hybride installaties en volledig duurzame oplossingen. Ook met zonne-energie kunnen de monteurs in opleiding naar hartenlust experimenteren. Marco Lammers, coördinator Kenniscentrum & Opleiding, schetst de razendsnelle veranderingen van het vak. “In de tijd van de geiser was het nog een volledig mechanische aangelegenheid. Door de komst van de cv-ketel kwam het elektrotechnisch schakelen in beeld. Om met de toentertijd nieuwe combiketels overweg te kunnen, moesten onderhoudsmonteurs zowel elektro- als verbrandingstechniek beheersen. Nu maakt de komst van zonne-energie en warmtepompen het vak nog complexer.”

 

Breed inzetbaar

Geas Energiewacht mikt op gemotiveerde zij-instromers met technische en analytische affiniteit. Kandidaten die de uitgebreide selectieprocedure en het strenge assessment met succes doorlopen, worden intern opgeleid tot breed inzetbare monteurs. Lammers: “Waarom zou je iemand heel smal gaan opleiden? Bijvoorbeeld alleen in de koeltechniek? In de toekomst hangen alle vormen van energie met elkaar samen, zeker nu alles steeds meer gekoppeld wordt aan het internet en de comfort behoefte in de winter en in de zomer alleen maar groter wordt.”

 

Energiemonitoring

De klanten van Geas verwachten comfort, veiligheid en een maximaal rendement. The Internet of Things levert veel mogelijkheden om ze op hun wenken te bedienen, vertelt Lammers. “We zijn al een aantal jaar bezig met data-analyses op afstand. En sinds een half jaar hebben we zelfs een afdeling met specialisten Energiemonitoring. Met dat team monitoren we al een aantal woningen met onze energiebespaargarantie. Door cv-ketels op afstand te volgen, kunnen we storingen zien aankomen en daar proactief op reageren. Stel dat de waterdruk anderhalve bar is en met een tiende bar per week daalt. Dan weten we dat we binnen vijf weken actie moeten ondernemen.”

 

Meten is weten (en verbeteren)

Virtual en augmented reality maken onbekend terrein inzichtelijk. Checken of een dak geschikt is voor zonnepanelen? Met een VR-bril kun je alvast voor de betreffende woning gaan staan om te kijken of er geen hoge boom in de weg staat. Ook monteurs zijn gefascineerd door al die nieuwe technologische snufjes, merkt Lammers. “Bovendien kunnen we onze monteurs veel doelgerichter op pad sturen, dankzij de koppeling aan onze datasystemen. Vroeger moest je als monteur eerst een woning in, je handen gebruiken en voelen waar energiestromen heen gingen. Nu zien we al heel veel op afstand en kunnen monteurs preventief onderdelen vervangen, bijvoorbeeld als een ketel zijn maximale rendement niet haalt. Heel gaaf!”

 

Leren van elkaar

Geas Energiewacht gelooft in blended learning: leren van contact met collega’s, maar ook van klanten en producenten. Lammers: “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het delen van kennis via vlogs. En komt een monteur er ter plekke niet uit, dan kan hij op afstand begeleiding en ondersteuning krijgen, in de vorm van een live backoffice.”

 

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en lijkt het jou leuk om bij Geas Energiewacht te werken? Check dan onze recente vacatures.


Bron: TechMag, uitgave juni 2018


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2019 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.