Informatieplicht energiebesparing MKB vanaf 1 juli

Informatieplicht energiebesparing MKB vanaf 1 juli

Steeds vaker voeren mkb-ondernemers verduurzamingsmaatregelen door, dat vinden wij van Geas Energiewacht een goede ontwikkeling. Voor meer dan de helft van de ondernemers geldt dat duurzaamheid voor hun onderneming steeds belangrijker wordt. Bijna 40% verwacht binnen drie jaar (opnieuw) te investeren in maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en/of led-verlichting. De bekendheid met energiewet- en regelgeving is echter ver te zoeken, met name onder mkb-ondernemers op wie de informatieplicht energiebesparing mogelijk van toepassing is. Slechts een kwart van hen kent namelijk de informatieplicht en weet wat die inhoudt. Vanaf 1 juli van dit jaar is de informatieplicht in gegaan.

 

Onderzoeksbureau Kantar heeft in opdracht van Essent, waarvan Geas Energiewacht servicepartner is, het jaarlijkse mkb-duurzaamheidsonderzoek uitgevoerd. Het voldoen aan wet- en regelgeving is voor drie op de 10 mkb-ondernemers de reden om te verduurzamen, dit wordt aangetoond in het onderzoek. Maar tegelijkertijd zijn ondernemers onbekend met de Wet Milieubeheer en de daaraan gekoppelde informatieplicht energiebesparing. Met de kennis over de informatieplicht energiebesparing is het nog slechter gesteld. Van de ondernemers is niet meer dan 26% bekend met deze plicht.

 

Verduurzamen: wil wel maar kan niet

Het onderzoek laat daarnaast zien dat de belangrijkste reden voor ondernemers om niet te verduurzamen, het ontbreken aan financiële middelen is. Hans Verhoeven van MKB-Nederland: "Wij zijn met een partner een proef gestart om externe financieringsmogelijkheden van duurzaamheidsinvesteringen aantrekkelijker te maken. Hierin geven we ook direct inzicht in beschikbare subsidies, want de bekendheid over beschikbare subsidies is laag tot zeer laag. Zo ontwikkelen we ons tot one-stop-shop waar ondernemers terecht kunnen voor al hun uitdagingen rondom het besparen van energie."

 

Afwachtend

Negen op de tien mkb-ondernemers heeft al één of meerdere verduurzamingsmaatregelen genomen, blijkt uit het onderzoek. Desondanks is er volgens Leendert-Jan Visser veel onzekerheid in het MKB over het vervolg. "Ondernemers willen graag verder verduurzamen, maar zijn ook afwachtend: wat betekent de uitwerking van het Klimaatakkoord voor mij? Wat is de optelsom van alle verschillende maatregelen als je bijvoorbeeld een eigen pand hebt, een klein wagenpark? En is dat allemaal te betalen? Dat horen wij veel van ondernemers terug. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid en zekerheid en moeten vooral 'ontzorgd' worden."

 

Lees meer over de informatieplicht en het onderzoek.


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten