Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar

Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een CV-installatie. In een mindere mate zijn geisers verantwoordelijk voor de koolmonoxideongevallen, die van oudsher een belangrijk aandeel in de ongevallen voor de rekening namen. Ook blijkt het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging hoger dan eerder gedacht.

 

Meer slachtoffers

Jaarlijks worden er honderden incidenten over koolmonoxide gemeld. Nu wordt ervan uitgegaan dat er jaarlijks honderden mensen aan koolmonoxidevergiftiging worden behandeld en vijf tot tien incidenten zelfs een dodelijk afloop hebben. Volgens de Onderzoeksraad is het aantal gewonden en doden drie tot vijf keer zo groot.

 

Niet alleen oude installaties

In het onderzoek van de Onderzoeksraad komt naar voren dat het niet alleen gaat om oude geiser, maar ook moderne CV-ketels kunnen te veel koolmonoxide produceren. 46 procent van de ongelukken met koolmonoxide gebeuren met CV-ketels, ook moderne. Dit is vooral het gevolg van een slechte installatie, waarin voornamelijk de focus op de CV-ketel zelf is gelegd. Naast de CV-ketel en een correcte installatie zijn het vervangen van onderdelen zoals de rookgasafvoer erg belangrijk.

 

Het ontbreken aan vakmanschap

In het rapport komt naar voren dat niet alle installateurs of monteurs vakbekwaam genoeg zijn om goed onderhoud uit te voeren of een CV-ketel veilig te installeren. Zij schieten vaak te kort in hun vakmanschap. Professioneel onderhoud en vakkundige installaties zijn dus erg belangrijk.

 

Geas Energiewacht vindt veiligheid erg belangrijk

Bij Geas Energiewacht vinden we het veiligheidsaspect erg belangrijk en we nemen dit aspect ook erg serieus. Bij het installeren van nieuwe CV-ketels vervangen we niet alleen de CV-ketel zelf, maar ook de bijhorende onderdelen, zoals de rookgasafvoer. Ook doen we een eindcontrole, waarbij we een koolmonoxidemeting doen en controleren op een veilige installatie. 

Ook bij onderhoud toetsen we de installatie op diverse veiligheidseisen. Daarbij moet je denken aan controle van gasaansluiting, het afvoerkanaal en alle beveiligingen. Bij onveilige situaties keuren we de CV-ketel af en gaan we met de klant op zoek naar een oplossing. Veiligheid voorop!

 

Koolmonoxide protocol

Geas Energiewacht hanteert het koolmonoxide protocol. Dat zijn spelregels voor onze Energie Service Specialisten en onze binnendienst, hoe ze moeten omgaan met afwijkende en/of potentieel risicovolle situaties. Bij deze situaties attenderen we de klant en adviseren we de klant om maatregelen te treffen. Dit kunnen bijvoorbeeld maatregelen zijn om de rookgasafvoer te verbeteren. 

 

Extra eindkeuring bij installaties

Naast het feit dat we bij installaties niet alleen de CV-ketel vervangen, maar ook de bijhorende onderdelen zoals de rookgasafvoer, werken we ook met een extra Eindkeuring. Hierbij controleert een Energie Service Specialist het werk van de plaatsende installateur. Wij controleren of de CV-ketel veilig en correct is geïnstalleerd en doen een extra koolmonoxidemeting. Zo heeft u altijd de zekerheid dat de CV-ketel volgens strenge kwaliteitseisen is geïnstalleerd.


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2019 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.