Netbeheerders pleiten voor flexibele stroomtarieven

Netbeheerders pleiten voor flexibele stroomtarieven

Alle netbeheerders in Nederland pleiten voor flexibele stroomtarieven. Zij vinden dat elektriciteit duur moet zijn op het moment dat er weinig wind en zon is, en goedkoop (of gratis) als er wel veel stroom wordt geleverd. Het is de bedoeling dat hiermee mensen worden gestimuleerd om meer duurzame energie lokaal op te wekken en lokaal te gebruiken.

 

Vervoeren van stroom

Op dit moment is het zo dat de stroom van een elektriciteitscentrale naar een huis of een school wordt vervoerd. Maar omdat mensen steeds meer zonnepanelen gaan aanschaffen en er steeds meer windparken worden gebouwd, moet dit tweerichtingsverkeer worden. Daarmee kan de lokaal opgewekte elektriciteit naar het grote landelijke stroomnet worden geleid. Het huidige net is er niet op berekend om in de toekomst nog veel meer lokaal opgewekte stroom te vervoeren, stellen de netbeheerders. En daarnaast zal dit voor veel extra kosten gaan zorgen. Daarom vinden zij dat lokaal opgewekte energie ook lokaal gebruikt moet worden.

 

Opslaan van stroom

Wanneer lokaal opgewekte energie ook lokaal gebruikt wordt is het wel belangrijk dat stroom kan worden opgeslagen. Daarom wordt er nagedacht over verschillende manieren om de elektriciteit daadwerkelijk lokaal op te slaan. In de provincie Utrecht zijn ze al met een groot project bezig, waar de accu's van elektrische auto's worden gebruikt als stroombuffer, op het moment dat de auto niet wordt gebruikt.

 

Het is nu aan de politiek en aan energiebedrijven om hun tarieven variabel te gaan maken. Als het lukt kan het de consument veel geld opleveren, denkt bijvoorbeeld netbeheerder Stedin. Om dit mogelijk te maken is een wetswijziging nodig.


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2019 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.