Samen met Brandweer Twente tegen koolmonoxide

Samen met Brandweer Twente tegen koolmonoxide

Op 1 februari tekenen we samen met Brandweer Twente een intentieverklaring, waarin staat dat we ons samen gaan inspannen om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verminderen. Hiermee wordt in Twente het startschot gegeven voor de landelijke Koolmonoxidecampagne: ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’.

 

Wat is het gevaar van koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet, maar je kunt door een koolmonoxidevergiftiging bewusteloos raken of zelfs overlijden. Jaarlijks overlijden er zo'n 11 mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden er heel wat mensen in het ziekenhuis. Ook in Twente stijgt het aantal meldingen.

 

Samenwerking

Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. “Reden genoeg voor de brandweer om het probleem bij de bron aan te pakken en in contact te treden met Geas Energiewacht. Zij waren gelijk enthousiast om een samenwerking aan te gaan,” aldus Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente. 
Gert Harm ten Bolscher, Algemeen Directeur van Geas: “Wij komen bij 145.000 huishouden achter de deur, dus hebben een groot bereik. Door onze monteurs het gesprek aan te laten gaan met onze klanten, proberen wij hen meer bewust te maken van de gevaren van CO. Daarnaast controleren we de installaties volgens de juiste veiligheidsvoorschriften op een veilige werking, indien nodig kunnen onze monteurs direct maatregelen treffen”. We gaan de samenwerking met Brandweer Twente aan voor een periode van twee jaren. 

 

Campagne

De landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’ gaat woensdag 1 februari van start. Naast het tekenen van de intentieverklaring met Brandweer Twente gaan we de consument actief voorlichten. We gaan er zowel online als offline meer aandacht aan geven, daarnaast gaan onze servicemedewerkers de consument beter voorlichten tijdens het onderhoudsbezoek bij de klant thuis. Het doel hierbij is om het aantal koolmonoxide vergiftingen te verkleinen, hier willen we graag ons steentje aan bijdragen.
 

Meer informatie

Lees meer op onze Koolmonoxide pagina, hier vind je tips en lees je meer informatie. Daarnaast heeft de Brandweer ook een pagina over koolmonoxide vol met informatie, een checklist en een koolmonoxide test.


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2019 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.