Stijging slachtoffers koolmonoxidevergiftiging

Stijging slachtoffers koolmonoxidevergiftiging

Het aantal slachtoffers van koolmonoxide vergiftiging is in 2017 weer fors toegenomen, dit ondanks de vele aandacht voor koolmonoxide middels campagnes en promotie van CO-melders.

Marco Lammers, opleidingscoördinator bij Geas Energiewacht houdt zich onder andere nauwkeurig bezig met alles rondom koolmonoxide. Hij heeft afgelopen jaren bijgehouden hoeveel gevallen van koolmonoxidevergiftiging er zijn op basis van berichtgeving in de media. 
Uit deze cijfers blijkt dat het slachtofferaantal is gegroeid sinds 2015. 


De slachtoffers zijn niet allemaal gevallen door gebreken aan CV-installaties. Er kwamen in 2017 twee mensen om bij koolmonoxide in een auto en één in een drugslab. Lees er hier meer over.

 

Vooruitstrevend

Geas Energiewacht is sinds 2008 vooruitstrevend op het gebied van CO-preventie. Onder het motto “veiligheid staat voorop” worden de monteurs opgeleid en getraind om verder te kijken. Naast het goed installeren van de CV-ketel controleren de monteurs altijd de luchttoevoer bij open toestellen. De laatste jaren is gebleken dat ook gesloten toestellen slachtoffers heeft gemaakt. De monteurs krijgen daarom ook training in het beugelen van de CV-ketel en het controleren van de rookgasafvoer.

 

Samenwerkingen

In het kader van “Leren van en leren met” zijn er verschillende samenwerkingen. Naast de samenwerking met de fabrikanten en leveranciers heeft Geas Energiewacht bijvoorbeeld een samenwerking met Brandweer Twente waarin meermaals cursussen worden georganiseerd.
Samen wordt geprobeerd het aantal CO-gevallen op 0 te krijgen. 

 

Certificering

In 2019 wil de overheid dat alle servicemonteurs bepaalde certificeringen halen voor het installeren van de CV-ketel op basis van het opgestelde CO-preventie beleidsplan. Hierbij is Geas Energiewacht, op basis van haar expertise in CO-preventie, ook nauw betrokken. 
Meer weten over CO-preventie? Hier vind je meer informatie.

 

 


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...