Vanaf 1 januari Energielabel verplicht

Vanaf 1 januari Energielabel verplicht

Vanaf 1 januari 2015 worden de richtlijnen voor het Energielabel aangepast. Het Energielabel is verplicht voor woningeigenaren bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning.

Woningeigenaren in de provincie Overijssel en Gelderland die niet eerder een Energielabel hebben aangevraagd, krijgen een brief toegestuurd met daarin een voorlopig Energielabel. Dit label is gebaseerd op het bouwjaar, oppervlakte en type van de woning. Het voorlopig label betreft een schatting, het is dus mogelijk dat het voorlopig energielabel kan afwijken van het werkelijke Energielabel. Dit komt doordat eventuele verbouwingen of energiebesparende aanpassingen aan de woning niet zijn meegerekend.

Het Energielabel moet omgezet zijn naar een definitief label, als de woning wordt verkocht of wordt verhuurd. Dit is al vanaf 2008 verplicht, maar nu zal per 1 januari 2015 de Inspectie Leefomgeving en Transport toezien op de naleving van de energielabelplicht. Wanneer dit niet gebeurt kan er een boete volgen dat voor particulieren op kan lopen tot 405 euro. Een gunstig energielabel verhoogt de verkoopprijs en de verkoopsnelheid van koopwoningen, maar is ook gunstiger bij het verhuren van de woning.

Wat betekent dit voor mij?
Je krijgt begin februari een brief vanuit de overheid met een voorlopig Energielabel. Wanneer je het huis gaat verhuren of verkopen, moet je het Energielabel verplicht maken. Ga je jouw huis verkopen of verhuren en heb je al een geldig Energielabel? Dan hoef je geen actie ondernemen. Een Energielabel blijft namelijk 10 jaar geldig na opnamedatum.

Het definitief Energielabel kan alleen afgegeven worden door een erkend energieadviseur, zoals Geas Energiewacht. Het aanvragen van een definitief energielabel kan vanaf 1 januari digitaal, via de website https://www.energielabelvoorwoningen.nl/ Zelf moet je een aantal woningkenmerken controleren en eventueel aanpassen. Vanuit deze website kun je ook foto’s of kopieën van facturen aanleveren van eventuele energiebesparende verbouwingen. Hierdoor kunnen wij op afstand met je meekijken om het label definitief te maken. Om al te kijken wat jou voorlopig label is kijk je op: http://energielabel-checker.rvo.nl/

Wat zijn de kosten?
Het voorlopig energielabel wordt gratis naar je opgestuurd. Het omzetten naar een definitief energielabel kost 35 euro. Je betaalt alleen de administratiekosten voor het geleverde werk van de erkende energie adviseur. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Daarnaast kan je nog steeds kiezen voor het uitgebreide energielabel. Dit is een energielabel inclusief een overzicht met alle besparingsmogelijkheden voor jouw op maat gemaakt. Zo weet je precies op welk punt je het eenvoudigst kunt besparen. Voor €269,- heb je een energielabel plus maatwerkadvies. Dan krijg je overzichtelijk alle mogelijke besparingsmaatregelingen voor jouw huis inclusief de kosten, opbrengsten en terugverdientijd. Het voordeel hiervan is dat je direct kan zien hoe sterk het energielabel zal verbeteren en hoeveel jouw wooncomfort verbeterd. Met een gunstig energielabel kun je de woning gemakkelijker verkopen of verhuren.

Meer info over het Energielabel.

Vragen?
Wanneer je graag meer wilt weten over het energielabel of als een vraag niet is beantwoord, helpen wij je graag verder. Mail naar energielabel@geas.nl of bel 053 85 28 560. Wij helpen je graag!


Terug naar nieuwsoverzicht