Voorkom koolmonoxide en zorg voor een veilig huis

Voorkom koolmonoxide en zorg voor een veilig huis

Samenwerking Geas Energiewacht met Brandweer Twente

Samen met Brandweer Twente spannen wij ons de komende 2 jaar in om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verminderen. Wij hebben samen een folder ontwikkeld met belangrijke informatie over koolmonoxide. Daarnaast hebben onze monteurs verschillende trainingen gevolgd o.a. van de Brandweer.

 

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Je kunt het niet ruiken, proeven of zien en daarom wordt koolmonoxide ook wel een sluipmoordenaar genoemd. 

 

Koolmonoxide symptomen

Een koolmonoxidevergiftiging gaat snel. Naast dat je ramen kunnen beslaan of je een gaslucht kunt ruiken is het belangrijk dat je alert bent op de volgende symptomen: 

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Vermoeidheid
  • Verwarring
  • Slaperigheid
  • Versnelde hartslag

Hoe kun je koolmonoxide voorkomen?

Uit onderzoek blijkt dat bij bijna de helft van alle CO vergiftigingen de CV-installatie het probleem is. Beschadiging van het rookgaskanaal zorgt ervoor dat eventueel onvolledig verbrand gas de woning binnen dringt.

 

Het is daarom erg belangrijk dat je jouw CV-installatie regelmatig laat controleren door een erkend specialist. Wanneer je een nieuwe CV-ketel aanschaft, is het noodzakelijk om ook het rookgaskanaal te vervangen en deze goed aan de muur of aan het plafond te verankeren. Wat de meeste mensen niet weten is dat een rookgaskanaal even lang mee gaat als een CV-ketel en dus gelijktijdig moet worden vervangen. 

 

Geas Energiewacht werkt volgens strenge richtlijnen om koolmonoxide te voorkomen. Wij hebben jarenlange ervaring en onze monteurs zijn gediplomeerd en krijgen elk jaar een training in het beoordelen van de gehele CV-installatie. 

 

Zorg daarnaast voor voldoende zuurstof in je huis om een CO vergiftiging te voorkomen. Dit kan door goed te ventileren, zodat frisse lucht de woning binnenkomt.  

 

Koolmonoxidemelder

Een CO melder kan je leven redden. Bij een te grote hoeveelheid CO in de woning gaat het alarm van de koolmonoxidemelder af. Je kunt een melder bij diverse bouwmarkten kopen. Let wel goed op de certificeringen van de melder. Bekijk hier het advies hoe je een koolmonoxidemelder kunt plaatsen. 

 

Controleer één keer per maand of de melder nog werkt. Let op dat een koolmonoxide melder een beperkte levensduur heeft, tussen de 6 en 8 jaar.

 

Meer informatie

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht of de folder? Kijk op onze kennisbank of stel je vraag via informatie@geas.nl of bel 053 852 85 00 en we helpen jou graag verder.


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2020 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Geas Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten
Een ogenblik geduld a.u.b. Je aanvraag wordt verwerkt...