Vragen en antwoorden over manifest vermindering gasverbruik

Vragen en antwoorden over manifest vermindering gasverbruik

Vraag 1: Ik heb een cv-ketel die nog maar een paar jaar oud is. Moet ik die per 2021 vervangen?

Nee, dat hoeft niet. Je mag de ketel gewoon blijven gebruiken en wij blijven gewoon het onderhoud doen en helpen bij het oplossen van storingen. De verplichting geldt pas op het moment dat de ketel vervangen moet worden. 

 

Vraag 2: Mag tussen nu en 2021 de cv-ketel vervangen worden door een gewone cv-ketel?

Ja, dat mag. Tot 2021 geldt geen enkele verplichting voor het plaatsen van een zuiniger alternatief dan de bekende (Hoog Rendement) CV-ketel. Al is het bij de vervanging van een bestaande ketel altijd verstandig om te kijken of er een energiezuinig alternatief beschikbaar is, dat goed is voor het milieu en voor uw portemonnee. Onze adviseurs helpen je graag om de juiste keuze te maken. Voor meer informatie zie onze pagina over warmtepompen. Een CV-ketel die voor 2021 geplaatst is, mag overigens ook gewoon gebruikt worden vanaf 2021 (zie vraag 1).

 

Vraag 3: Is het wel verstandig om alleen een hybride-ketel of een ander energiezuinig alternatief te plaatsen?

Dat is afhankelijk van de woning waarin het systeem geplaatst moet worden. Het benodigde vermogen van de warmtepomp is onder andere afhankelijk van of de woning wel of niet geïsoleerd is. Het is altijd verstandig (ook nu in 2018) om de woning te laten isoleren (gevel, vloer en dak en eventueel plaatsing van goed isolerend glas). Vanaf de eerste dag bespaar je dan op de energierekening. De woning is daarna ook beter geschikt voor plaatsing van een verwarmingssysteem met een warmtepomp. Isolatie van de woning verdient zich vaak binnen 5 tot 7 jaar terug. Tegelijkertijd krijg je ook een betere woning omdat de tochtklachten verminderen. 


Onze adviseurs helpen je graag om te kijken hoe je de energiekosten voor jouw woning dit jaar al kunt verlagen en het comfort in de woning kunt verbeteren.


Meer informatie over woningisolatie
Meer informatie over mogelijkheden om het energiegebruik te verlagen

 


Vraag 4: Waarom de keuze voor een verbod op plaatsing van alleen een CV-ketel met ingang van 2021?

Twee redenen. Dit draagt bij aan de vermindering van het fossiel brandstofgebruik (en daarmee een verlaging van de uitstoot van o.a. broeikasgassen). Daarnaast verminderen we op deze manier de vraag naar aardgas. Dat is weer nodig om te voorkomen dat er nog meer aardbevingen in Groningen komen.

 


Vraag 5: Wie gaat dat betalen?

De vijftien partijen van het manifest pleiten voor een goede subsidieregeling, consumenten mogen niet op extra kosten gejaagd worden. Onderdeel van het manifest is ook dat partijen met elkaar afspreken dat ze ook zorgen dat er voldoende kennis beschikbaar is om de systemen te kunnen plaatsen en te kunnen onderhouden, dat de producten goedkoper worden (door een slimmer ontwerp en massaproductie) en dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om de ‘nieuwe’ verwarmingssystemen ook te kunnen huren. Het uiteindelijk doel is dat de consument straks een wat duurder verwarmingssysteem krijgt, maar dat de meerkosten ten opzichte van een ketel zich terugverdienen dankzij lagere energiekosten.


Terug naar nieuwsoverzicht

© 2018 Geas Energiewacht. Alle rechten voorbehouden.