Met kleine maatregelen kun je al besparen

Energie besparen is goed voor het milieu, maar zeker ook goed voor je portemonnee. Je kunt zelf al veel besparen door het opvolgen van een aantal simpele tips.

Op deze pagina vind je diverse besparingsmaatregelen, zodat ook jij kunt besparen op het gebied van verwarming, warm water, huishoudelijke apparaten en verlichting.

Simpel besparen op je verwarmingskosten

Ongeveer 75 procent van het gasverbruik wordt gebruikt voor het verwarmen van een woning. Door slim te letten op je stookgedrag kun je al veel besparen.

Enkele tips:

 • Zet de thermostaat terug op 15°C als je gaat slapen of weggaat. Het 's nachts terugzetten van de temperatuur scheelt je al snel 80 euro per jaar.
 • Mocht je een uurtje voordat je gaat slapen de temperatuur op 15 graden zetten, dan bespaar je nog eens 20 euro per jaar. Maar let op, heb je vloerverwarming dan duurt het langer voordat je woning de volgende dag weer op temperatuur is.
 • Door radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen verliezen de radiatoren minder warmte. Door deze folie blijft de warmte beter binnen. Je bespaart hiermee 40 euro jaar!
 • Denk ook aan het sluiten van de deuren voor ruimtes die je toch niet wilt verwarmen. Sluit je de deuren van de ruimtes die je niet verwarmd. Zo kun je zo’n 240 euro per jaar besparen!

Al deze simpele tips leveren je een besparing op van € 380,- per jaar op!

Bovenstaande besparingen zijn geldig voor een gemiddelde woning met een gemiddeld huishouden. Hier geldt natuurlijk, hoe slechter je huis geïsoleerd is, hoe hoger de besparing.

Simpel besparen op warm water kosten

In Nederland gebruikt een gemiddeld huishouden jaarlijks 290 euro aan gas voor warm water. Dat is zo’n 20 procent van het totale gasverbruik. Hieronder een tweetal eenvoudige tips om hierop te besparen:

Enkele tips:

 • Gebruik een waterbesparende douchekop. Een spaardouche geeft evenveel douche comfort dan een normale douchekop en bespaart 20 procent op water en gaskosten. Met een spaardouche bespaar je tot wel 50% meer dan met een stortdouche.
 • Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) kan zo’n 80 euro besparen als het huishouden de tijd van het douchen terugbrengt van 9 minuten naar 5 minuten.

Tip van Hans!

Wil je weten hoeveel stroom een apparaat verbruikt als het aan of op stand-by staat? Gebruik dan een verbruiksmeter. Een verbruiksmeter steek je in het stopcontact, en vervolgens de stekker van het apparaat in de verbruiksmeter. Zo kun je zien hoeveel een wasbeurt kost of hoeveel stroom het kost als je TV stand-by staat.

Bespaartips huishoudelijke apparaten en verlichting

Sinds 2000 is het stroomverbruik nauwelijks afgenomen. Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, we kopen er steeds meer. In totaal is er dus niet veel veranderd. We zijn ons er echter niet van bewust, hoeveel elektriciteit we gebruiken. Ook als we niet thuis zijn.

Enkele tips:

 • Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie als ze niet gebruikt worden of op stand-by staan. Denk ook aan een oplader voor je mobiel of laptop. Dit sluipverbruik kost een huishouden gemiddeld 90 euro. Zet de apparaten dus helemaal uit of haal de stekker uit het stopcontact.
 • Oude apparaten vervangen voor nieuwe energiezuinige, is soms goedkoper dan oude apparaten blijven gebruiken totdat ze stuk gaan. Een 20 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt meer dan 500 kWh per jaar; dat is zo'n 100 euro. Een nieuw soortgelijk model met energielabel A++ verbruikt nog maar 150 kWh; zo'n 45 euro per jaar.
 • Thuis nog gloeilampen? Vervang deze dan door led- en spaarlampen. Als je alleen nog maar spaarlampen gebruikt, bespaar je ongeveer 40 euro per jaar ten opzichte van alleen maar gloeilampen.

Meer geld besparen op je energiekosten

Met bovenstaande tips kun je veel besparen, maar natuurlijk kun je met grotere maatregelingen nog meer besparen! Wat dacht je van woningisolatie, zonnepanelen of een nieuwe energiezuinige CV-ketel. Met deze producten kun je honderden euro’s besparen op je energierekening. Ook gaat je wooncomfort vooruit.  

Wij kunnen ook bij je langskomen om te bekijken welke maatregelen voor jou het gunstigst zijn om te besparen. De Geas Energiescan is een uitgebreid onderzoek naar de energieprestatie van je woning en geeft na uitwerking en analyse een totaalbeeld van het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden voor je woning. De kosten van dit adviesbesparingsbezoek bedragen 259 euro. Vraag een Geas Energiescan aan! 

Voor energiebesparingsadvies bij jouw aan huis

Energiescan aanvragen
 

 

Ben je ook milieubewust en goed voor je portemonnee? Wil je weten wat jij kunt besparen en welke mogelijkheden daarin het beste zijn?

 • Volledige certificering
 • Ruime ervaring
 • 165.000 klanten in Oost-Nederland

Wij helpen je graag. Ook voor het definitief maken van jouw Energielabel. Bel 053 85 28 500 of vul hieronder je gegevens in. Wij nemen vervolgens contact met je op om met jou de mogelijkheden door te spreken.

Ik wil me aanmelden voor*
Naam*
Postcode*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Opmerking