Zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektriciteit

Om het zonlicht om te zetten naar elektriciteit en vervolgens te gebruiken, zijn er verschillende componenten nodig: zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem en bekabeling. Het is misschien niet het makkelijkste onderwerp, maar leggen het voor je uit. 

Hoe werkt een zonnepanelen installatie?

Zonnepanelen bestaan uit losse zonnecellen. Als er licht op een zonnecel schijnt, gaat er in een zonnecel een elektrische stroom lopen. Deze stroom die de zonnepanelen leveren is gelijkstroom. Een omvormer vangt deze stroom op en zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, zodat het stroom geschikt is voor het elektriciteitsnet.

De omvormer is aangesloten op de meterkast. In de meterkast wordt de omvormer op een aparte groep in de meterkast aangesloten om over belasting te voorkomen. Ook als de zon niet schijnt genereren de zonnepanelen energie. Energie die dus wordt omgezet in elektriciteit, welke je direct kunt gebruiken in je huishouden. Of je kunt terug salderen bij je energieleverancier. 

Terug salderen bij je energieleverancier

De opgewekte energie van de zonnepanelen gebruik je natuurlijk direct in je huishouden. Op de momenten wanneer je meer energie opwekt dan dat je nodig hebt, kun je deze terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Via een slimme meter, digitale meter of draaischijfmeter kan de energieleverancier berekenen hoeveel je hebt terug geleverd. Aan het einde van het jaar wordt het stroomverbruik verrekend met de afgenomen elektriciteit bij de energieleverancier van dat jaar. Deze verrekening heet salderen. 

Wanneer je meer energie terug levert dan dat het energiebedrijf je dat jaar heeft geleverd, krijg je een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er dan nog een hoeveelheid energie over. Hier krijg je een vergoeding voor van je energieleverancier. 

In de praktijk is deze vergoeding relatief laag. Wij adviseren je dan ook om niet meer op te wekken met de zonnepanelen, dan dat je zelf dat jaar verbruikt. Wil je weten wat je krijgt als je meer teruglevert dan dat je afneemt? Kijk dan even op de website van je energieleverancier of neem contact met ons op.

Verschillende soorten zonnepanelen

Nu je weet hoe zonnepanelen werken, kun je lezen welke soorten zonnepanelen er zijn. Je hebt namelijk verschillende soorten zonnepanelen met verschillende eigenschappen. Lees meer of vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. 

Soorten zonnepanelen

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Voor gratis persoonlijk advies van één van onze adviseurs

Vrijblijvend adviesgesprek

 

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek? Overweeg je net als duizenden anderen om zonnepanelen te laten plaatsen? We helpen je graag verder met deze goede keuze! Een van onze technisch adviseurs beoordeelt je woning en laat een vrijblijvende offerte achter. De offerte verplicht je tot niets. 

  • Kies net als 165.000 anderen voor Geas Energiewacht
  • Beoordeling aan huis of jouw woning geschikt is
  • Gratis offerte op maat

Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen contact met je op. Direct bellen naar 053 852 85 00 kan natuurlijk ook. 

Ik wil advies over*
Naam*
Postcode*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Opmerking
 
 
Stel gerust je vragen

Stel gerust je vragen

Heb je nog een vraag of is iets je nog onduidelijk?
Neem dan contact met ons op, wij staan voor je klaar!
Bellen kan naar 053 852 85 00

Stel hier je vraag

Gratis hulpgids

Gratis hulpgids zonnepanelen

Wil je informatie ontvangen over zonnepanelen?
In deze hulpgids van 32 pagina's lees je alle informatie over zonnepanelen. 

Informatiebrochure aanvragen