Bepaal of je woning geschikt is voor zonnepanelen

Het is in eerste instantie belangrijk te bepalen of je woning wel geschikt is voor zonnepanelen. Door onderstaande vragen te beantwoorden weet je of je woning geschikt is.

Check zelf of je woning geschikt is

Eenvoudig checken of je woning geschikt is en hoeveel jij kunt besparen? Doe de zonnepanelen check en je binnen enkele stappen of je woning geschikt is.

A. Ben je eigenaar van de woning? 

Ben je geen eigenaar van het huis, doe dan navraag bij de verhuurder. Met de verhuurder of woningcorporatie kun je goede afspraken maken over de zonnepanelen installatie. 

B. Is je huis een monument of beschermd stadsgezicht?

Voor het installeren van zonnepanelen is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Immers, ook de gemeente stimuleert het gebruik van duurzame energie. In sommige gevallen wanneer je huis een monument is of onder een beschermd stads- of dorpsgezicht valt, moet je eerst navraag doen bij de gemeente.

C. Wat is de ligging van jouw dak?

Zonnepanelen gericht op het zuiden wekken de meeste elektriciteit op. Heb je een dak richting het oosten of westen? Dan haal je met een zonnepanelen installatie ook nog voldoende rendement. Daken richting het noorden vangen minder zonlicht en zijn daardoor veel minder geschikt. 

D. Wat is de hellingshoek van je dak?

De hellingshoek van het dak is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. De meeste opbrengst wordt behaald met een hellingshoek van 30 graden tot 40 graden met een dak richting het zuiden. De meeste daken hebben deze hellingshoek. Tussen de 15 en 45 graden is er amper rendementsverlies.

Wanneer de hellingshoek groter is, zal er meer verlies plaatsvinden. Voor daken richting het oosten en westen is het gunstiger om een kleinere hellingshoek te gebruiken, dan 30 tot 40 graden. Heb je een plat dak, dan kun je met een stelling zelf de gradenhoek van de zonnepanelen bepalen. Met een stellage worden de zonnepanelen in de meest ideale hellingshoek geplaatst.

E. Wordt het dak belemmerd door schaduw?

Wanneer het dak een groot deel van de dag wordt belemmerd door schaduw, dan vangen de toekomstige zonnepanelen minder zonne-energie op. Hierdoor zal de hoeveelheid opgewekte elektriciteit afnemen. De schaduw kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een boom of schoorsteen. Wanneer de zon schijnt kun je zien of er ook obstakels zijn die voor (mogelijke) schaduw op het dak zorgen. Heb je last van tijdelijke schaduw? Dan zijn Power Optimizers een oplossing. Als het dak vrijwel de hele dag in de schaduw ligt, dan is het dak minder geschikt om zonnepanelen te plaatsen.

F. Is het dak oppervlakte groot genoeg?

De afmeting van een zonnepaneel is ongeveer 1,65 meter bij 1 meter. We adviseren een ruimte van 20 centimeter vanaf de zonnepanelen en de dakrand. Voor zonnepanelen op een plat dak heb je meer ruimte nodig, om slagschaduw van de zonnepanelen zelf te voorkomen. 

G. Hoeveel energie verbruikt je huishouden?

Zoals je hebt gelezen adviseren we je om niet meer energie op te wekken dan je zelf verbruikt. Je krijgt een vergoeding voor het terugleveren, maar deze vergoeding is relatief laag. Houd dus met het aanschaffen van zonnepanelen ook rekening met het verbruik van je huishouden. Het verbruik kun je vinden op de jaarrekening van je energieleverancier. Hiernaast staat een tabel met een indicatie van het energieverbruik per grootte van het huishouden.

Besparingen met zonnepanelen

Zeker weten of je dak geschikt is? 

Vraag vrijblijvend advies

Advies aanvragen

 

Gratis en vrijblijvend advies

Wij kijken graag met je mee of zonnepanelen voor jouw geschikt zijn en wat jij mogelijk kunt besparen. Je kunt bij ons een offerte via de mail vragen of voor een vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis. In beide gevallen ontvang je een persoonlijke en vrijblijvende offerte. 

 

  • Stel al je vragen
  • Gratis en vrijblijvend
  • Offerte via de mail of een adviesgesprek
  • 165.000 klanten in Oost-Nederland

 

Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen contact met je op. Direct bellen naar 053 85 28 500 kan natuurlijk ook. 

Naam*
Postcode*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Ik kies voor
Opmerking
 
 
Stel gerust je vragen

Stel gerust je vragen

Heb je nog een vraag of is iets je nog onduidelijk?
Neem dan contact met ons op, wij staan voor je klaar!
Bellen kan naar 053 852 85 00

Stel hier je vraag

Gratis hulpgids

Gratis hulpgids zonnepanelen

Wil je informatie ontvangen over zonnepanelen?
In deze hulpgids van 32 pagina's lees je alle informatie over zonnepanelen. 

Informatiebrochure aanvragen